Receptíky na kafe
Taková malá ochutnávka:
Alžírská:
7g mleté kávy, 20g šlehačky, 2cl vaječného koňaku
Kávu se šlehačkou dáme do vysoké sklenice a zalijeme vaječným koňakem. Již není třeba přislazovat.
Belgická:
V 3dl vařící vody rozpustíme 2 lžíce instantní kávy.Až káva vystydne rozmixujeme ji s vanilkovým nanukem, nalijeme do skleněných pohárů a ozdobíme šlehačkou.
Francouzská:
Lžíce cukru, jeden žloutek a jedna porce filtrované kávy.
Cukr se žloutkem napěníme ve vyšší sklenici a zalijeme čerstvou filtrovanou kávou.
Marocká káva:
2 plátky oloupaného pomeranče, půl šálku vody, půl šálku filtrované kávy, lžička cukru a asi dvě lžičky šlehačky.
Do šálku vložíme plátky pomeranče a posypeme cukrem. Zalyjeme vroucí vodou a necháme chvíli působit. Poté dolijeme horkou kávou a ozdobíme šlehačkou.
Italská:
10g mleté kávy, 250ml mléka nebo smetany do kávy
Do vroucího mléka nasypeme kávu a ihned odstavíme z ohně.Ncháme chvíli ustát, přecedíme a podáváme.
Anglická:
1dc silné filtrované kávy, lžíce cukru, lžíce kakaa, jedna porce zmraženého smetanového krému, mléko dle potřeby.
Kávu smícháme s cukrem a kakaovým práškem a necháme vychladit v chladničce. Poté kávu nalijeme do pohárů a doplníme smetanovým krémem a mlékem. Podáváme s brčkem.
Ruská káva:
1 díl vodky, 3 díly silné cezené kávy, kondenzované mléko nebo smetana.
Do nahřátého šálku nalijeme vodku a zalijeme horkou kávou. Doplníme kondenzovaným mlékem nebo smetanou.
Vídeňská káva:
Šálek cezené nebo filtrované kávy, šlehačka a nastrouhaná čokoláda
Kávu podáváme ve vysoké sklenici s čepicí dobře ušlehané smetany posypanou čokoládou. Vídeňská káva se podává se sklenicí vody či sody.
Moca káva:
7-10g mleté kávy, lžíce krupicového cukru, 80ml studené vody
Kávu vsypeme do džezvy, přidáme cukr, zalijeme vodou a rozmícháme.Přivedeme k varu a odstavíme.nakonec kávu zalijeme studenou vodou a necháme odstát.Podáváme v moka šálku.